Nieuws

Feestelijke oplevering nieuwe wiekenkruizen vier molens aan de Molenkade

sponsorbijdrage rabobank alkmaar

Op zaterdag 13 mei, Nationale Molendag, werden op feestelijke wijze na de oplevering van de nieuwe wiekenkruizen de vier molens aan de Molenkade in werking gezet. Dit bekende het slot van een jarenlange restauratie die begon met de vervanging van het riet in 2017. Deze molens staan er nu weer optimaal bij.

Bij het horen van de trompettisten die het startsein van de Arie Berkhoutbrug gaven, werd de vang gelicht door onze eregasten t.w.:

1 Mevrouw Anja Schouten, burgemeester van Alkmaar.
2 Mevrouw Nicole Bakker, directeur Vereniging De Hollandsche Molen
3 De heer Charles de Carvalho (namens mevrouw Charlene de Carvalho-Heineken)
4 De heer Ernst van der Kleij, beleidsadviseur cultureel erfgoed van de Provincie NH

In 2024 is de Ambachtsmolen aan ’t Wuiver in Oudorp als laatste aan de beurt voor het vervangen van het volledige wiekenkruis. De totale kosten zijn geraamd op € 120.000,– en worden eveneens door bovenstaande instellingen en sponsor deels gefinancierd.

Bij Molen C is in 2024 een pilot-project gestart met het installeren van een hybride warmtepomp. Op 13 mei ontving het bestuur in dit kader een sponsorbijdrage van de Rabobank Alkmaar e.o. van € 5.000,– in de vorm van een cheque die werd overhandigd door het ledenraadslid de heer Simon Kapteijn aan de penningmeester en de voorzitter van de MSA.


Ingebruikname nieuwe wiekenkruizen Molenkade mei 2023


Ophekken Strijkmolen D april 2023


Roeden vervangen Strijkmolen E maart 2023


Nieuwe zeilen voorhangen bij Strijkmolen D april 2023


Vervanging achterbalk molen D te Alkmaar-Oudorp


Plaatsen eerste heklat door Paul Zaman – 23-03-2023


Molenkade Alkmaar Strijkmolens

Restauratieproject vervanging wiekenkruisen molens B, D en E  Molenkade/Hoornsevaart  (Zeswielen) te Alkmaar-Oudorp

Na een doormeting van de roeden in 2019 bleek dat na zo’n 60 jaar trouwe dienst de roeden van 3 van deze 4 molens op termijn aan vervanging toe zijn. Het bestuur van de MSA heeft historisch onderzoek laten uitvoeren. Daaruit is onder meer besloten om deze molens te voorzien van z.g. “potroeden”. In samenwerking met Van Reeuwijk Bouwmeester is een bestek gemaakt en heeft begin 2021 de aanbesteding plaats gevonden. Aansluitend is de opdracht verleend aan molenbouwer Fa. J. Th. Poland & Zn. en de nieuwe stalen roeden worden vervaardigd bij Vaags Molenwerken.

Helaas zijn er meer molens in Nederland die van nieuwe roeden worden voorzien en is er inmiddels een leveringsprobleem opgetreden. De planning was het najaar van 2021. Dit wordt echter door de beperkte productiecapaciteit een jaar later. We verwachten de oplevering eind 2022 te kunnen realiseren. Maar dan staan onze molens er weer voor jaren gelikt bij!

De totaal kosten zijn nu geraamd op zo’n € 225.000,–  Op onze sponsorpagina kunt u lezen welke instellingen en bedrijven daaraan hebben bijgedragen en uiteraard; nieuwe sponsors zijn natuurlijk nog van harte welkom!