Nieuws


Roeden vervangen Strijkmolen E te Alkmaar-Oudorp

Na 4 jaar voorbereiding werden op 23 maart 2023 de eerste roeden vervangen van molen E.


Vervanging achterbalk molen D te Alkmaar-Oudorp


Plaatsen eerste heklat door Paul Zaman – 23-03-2023


Restauratieproject vervanging wiekenkruisen molens B, D en E  Molenkade/Hoornsevaart  (Zeswielen) te Alkmaar-Oudorp

Na een doormeting van de roeden in 2019 bleek dat na zo’n 60 jaar trouwe dienst de roeden van 3 van deze 4 molens op termijn aan vervanging toe zijn. Het bestuur van de MSA heeft historisch onderzoek laten uitvoeren. Daaruit is onder meer besloten om deze molens te voorzien van z.g. “potroeden”. In samenwerking met Van Reeuwijk Bouwmeester is een bestek gemaakt en heeft begin 2021 de aanbesteding plaats gevonden. Aansluitend is de opdracht verleend aan molenbouwer Fa. J. Th. Poland & Zn. en de nieuwe stalen roeden worden vervaardigd bij Vaags Molenwerken.

Helaas zijn er meer molens in Nederland die van nieuwe roeden worden voorzien en is er inmiddels een leveringsprobleem opgetreden. De planning was het najaar van 2021. Dit wordt echter door de beperkte productiecapaciteit een jaar later. We verwachten de oplevering eind 2022 te kunnen realiseren. Maar dan staan onze molens er weer voor jaren gelikt bij!

De totaal kosten zijn nu geraamd op zo’n € 225.000,–  Op onze sponsorpagina kunt u lezen welke instellingen en bedrijven daaraan hebben bijgedragen en uiteraard; nieuwe sponsors zijn natuurlijk nog van harte welkom!